W jaki sposób podłączyć światła do jazdy dziennej?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez makumba1975 » 13 gru 2009, 13:36

Sprawę ze śwaitłami dziennymi uważam za zakończoną. Wymieniłem przekaźnik na mniejszy, 10A do cewki przekaźnika dolutowałem równolegnie diodę prostowniczą. ( gdzieś w sieci znalazłem takie rozwiązanie). Na tę chwilę wszystko pięknie działa, kontrolka od ładowania się nie żarzy.

Pozdrawiam...
Forumowicz

Od: 24 kwi 2009, 21:39
Auto: Mazda 626 GF DITD 99, Honda CBR 1100 XX Super Blackbird 99.

Postprzez PLaster » 13 gru 2009, 14:45

makumba1975 napisał(a):Sprawę ze śwaitłami dziennymi uważam za zakończoną.

cieszę się ;)
makumba1975 napisał(a):Na tę chwilę wszystko pięknie działa, kontrolka od ładowania się nie żarzy.

no dobra, skoro jest oki, to jak możesz to pochwal się schematem podłączenia tych światełek, by była jakaś instrukcja dla potomnych ;)
www.czelej.net
Klubowicz

Od: 4 lut 2008, 02:41
Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW

Postprzez rumunn95 » 13 gru 2009, 15:07

Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
Forumowicz

Od: 21 sie 2009, 16:53
Auto: MONDEO MK4 2.0TDCI GHIA ;) , Sachs Herkules i Sparta

Postprzez makumba1975 » 13 gru 2009, 16:37

Poprawiony rysunek:

Obrazek
Forumowicz

Postprzez fast driveer » 19 gru 2009, 11:07

Świetnie to wygląda, dobrze się wkomponowało w bryłe wozu i wpasowało w zderzak :D
Też planuje sobie zamontować LEDy do jazdy dziennej, nawet kiedyś obmierzyłem mniej więcej samochód zastanawiając się gdzie i jakiej wielkości lampy by pasowały – czy podłużne paski czy bardziej prostokątne etc (bo różne bywają i przepisy jakoś to regulują że musi być 20 cm2 pow. świecenia ..bla bla..), a u Ciebie makumba świetnie to wygląda zamocowane w tych miejscach wyprofilowaniach zderzaka. Napisz jakie to diody i gdzie je dostałeś, też sobie zamontuje :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 17 lut 2005, 03:02
Auto: 私の マツダ
最初 : 323 BG
二番目 : 626 GF
第三 : 6 GH

Postprzez paaawel5 » 3 sty 2010, 14:36

z racji wykonywanego zawodu powinienem napisać coś od siebie ;)
a wiec:
światła do jazdy dziennej – Led-y różnego rodzaju muszą spełniać pewne wymagania
1) Muszą być oznakowane znakiem e lub E – homologacja.
2) Muszą posiadać oznakowanie świateł do jazdy dziennej RL
3) Podłączenie elektryczne i umieszczenie na pojeździe

rozmieszczenie:
nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu, wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600 mm

Połączenia elektryczne:
Powinny się automatycznie włączać kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w pozycji umożliwiającym pracę silnika.
Powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, za wyjątkiem sytuacji gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu.
Przednie, boczne (jeśli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeśli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeśli są włączone światła do jazdy dziennej

Dla pojazdów zarejestrowanych do 31 grudnia 2009 dopuszcza się stare rozwiązania, czyli światła do jazdy dziennej mogą działać z pozycyjnymi tylnymi.

tyle o zgodności z prawem i warunków dopuszczenia do ruchu
reszta rozwiązań – na własne ryzyko :)
pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 21:04
Auto: Xedos 6 2.0 v6 98r.

Postprzez fast driveer » 4 sty 2010, 19:40

Nie ma co się rozczulać, według mnie kolega Makumba1975 na pierwszy rzut oka wszystkie normy wyśrubowane spełnia (może ma troszkę za szeroko, ..mało ważne :P ). Myślę że Paaawel5 – zapomniałeś dodać że nie powinny być niżej od ziemi jak 25cm i wyżej jak 150cm ;)
A jak idzie o homologacje to jest rzeczą oczywistą.
Te lampy diodowe które oglądałem zazwyczaj mają głębokość około 35-40mm, zastanawiam się czy żeby swoje założyć musiałeś wycinać otwory w zderzaku czy jakoś inaczej to przymontowałeś, ..albo miałeś takie płytkie lampy?
Obrazek
Forumowicz

Od: 17 lut 2005, 03:02
Auto: 私の マツダ
最初 : 323 BG
二番目 : 626 GF
第三 : 6 GH

Postprzez makumba1975 » 4 sty 2010, 20:29

Witam.

Żeby zamontowac te lampy musiałem wyciąć otwory na wylot. Mam takie urządzonko firmy Toya, gdzie można zamontowaś wiertło 3 mm, lub różne końcówki do szlifowania. Bardzo łatwo tym urządzeniem dało się wyciąć otwory w zderzaku. Co chodzi o poprawność zamontowania to wszystko jest O.K. Tylko odległość 25 cm od podłoża jest na granicy, jeżeli komuś siadły sprężyny, lub ma za małe ciśnienie w kołach to może być zbyt nisko. Gdzieś w przepisach jest również napisane o minimalnej powierzchni lampy – 40 cm2, to też jest u mnie spełnione.

Pozdrawiam.
Forumowicz

Postprzez makumba1975 » 5 sty 2010, 14:43

Witam.

Kilka osób pytało mnie o oznaczenie lamp, które zamontowalem. Przesyłam linki do skanów opakowania.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04c ... 0522d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b01 ... 4b8fc.html

Pozdrawiam.
Forumowicz

Postprzez paaawel5 » 6 sty 2010, 21:13

fast driveer napisał(a): Myślę że Paaawel5 – zapomniałeś dodać że nie powinny być niżej od ziemi jak 25cm i wyżej jak 150cm ;)

dokładnie :) dzieki za sprostowanie mojego niedopatrzenia, że o tym nie napisałem ;)
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 21:04
Auto: Xedos 6 2.0 v6 98r.

Postprzez Lord » 26 lut 2011, 18:14

bazakbal napisał(a):
Maciej Kaniewski napisał(a):Wiązka do halogenów jest tylko w wersji z klimatyzacją

no nie do końca tak. wiązka do halogenów jest w wersji z klimatyzacją automatyczną.
Maciej Kaniewski napisał(a):Wystarczy od wiązki z halogenami odłączyć dwa kable idące do halogenów i za ich pośrednictwem podpiąć się do przekaźnika pod maską, np: od świateł tylnych przeciwmgielnych

naprawdę nie ma potrzeby tak robić

[/quote]
misb napisał(a):Z tego co wiem to nie ma standardowej wiązki pod zderzakiem. Jest złączka w okolicy skrzynki z bezpiecznikami, i tam podpina się wtyczkę wiązki idącej od tego miejsca do zderzaka (do halogenów). Tego fragmentu okablowania po prostu nie masz.

bazakbal napisał(a):od halogenów idą dwie wtyczki, które łączą się gdzieś pod zderzakiem z główną wiązką i zniej biegną do takiej dużej szarej wtyczki w okolicach prawej lampy obok dwóch przekaźników, i tam własnie musisz się wpiąć.

Odświeżam wątek, bo chyba pogubiłem się. Planuję, o ile to w ogóle możliwe, zamontować do Mazdy 626 GF 99' halogeny przednie. Mam klimatyzację manualną – nie klimatronik

Nie patrzyłem jeszcze poz zderzak, czy mam wyprowadzone kostki do samych lamp, bo na razie nie mam możliwości wjazdu na kanał, ani na jakąkolwiek rampę. Pod spodem mam osłonę plastikową i schylając się pod zderzak nie ma wglądu.
Do włącznika (pojedynczego) świateł przeciwmgielnych idzie u mnie wiązka pięciu przewodów, więc bez problemu pasuje podwójny włącznik (tył/przód).

W skrzynce bezpieczników pod maską jest miejsce na bezpiecznik FOG (są w gnieździe styki, więc sądzę, że są gdzieś podłączone).
Niestety nie znalazłem miejsca na przekaźniki do przednich świateł przeciwmgielnych, a kierowałem się poniższym rysunkiem. Nie znalazłem też wolnych kostek na przewodach do ich wpięcia.
Obrazek

Po lewej stronie, jak stoi się przed maską (niedaleko zbiornika od spryskiwaczy) są jakieś dwa przekaźniki, ale nie wiem od czego – postojowe?

Może ktoś, kto montował to ustrojstwo albo ma o tym pojęcie, naprowadzić mnie i pewnie innych amatorów montażu gdzie tego wszystkiego szukać?
Będę wdzięczny za zrobienie fotki gdzie te przekaźniki pod maską w ogóle są.
Forumowicz

Od: 6 cze 2010, 01:30
Auto: Mazda 6 GY 2.0 LF-DE 2007
było: Corolla e12 2.0 D4D | 626 GF 2.0

Postprzez ebson » 14 mar 2011, 22:35

Panowie co myslicie o LED w reflektorach zeby zrobic jak te najnowsze audi czy mazda:) w BJ
Obrazek
Forumowicz

Od: 15 sie 2010, 14:38
Auto: Mazda 323F 1.6I 16V 2003r

Postprzez Lord » 14 mar 2011, 23:35

Takie przerabianie nie przejdzie, bo jest to ingerencja – przerabianie, oryginalnych reflektorów. Zresztą grzebanie i rozszczelnianie dobrych lamp to taka prowizorka trochę.
Forumowicz

Postprzez Neonixos666 » 15 mar 2011, 00:35

ebson- zawsze możesz być pierwszym :P
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez ebson » 17 mar 2011, 21:48

wlasnie ciagle sie zastanawiam:) moze sie uda nawet bez rozszczelniania:D jesli cos przyzbieram hajsu i zrobie to napewno wstawie fotki:D oczywscie wszystko z homologacja;) jestem uczniem technikum dopiero wiec na cos konkretnego bedzie trzeba poczekac ze wzgledu na ograniczony czas jaki mam na dopieszczanie mojej BJ-eczki:D pozdro
Obrazek
Forumowicz

Od: 15 sie 2010, 14:38
Auto: Mazda 323F 1.6I 16V 2003r

Postprzez dgolf » 1 kwi 2011, 11:16

Ja dziś podłączam i nie wiem gdzie je zamontować w 626GE z halogenami. Pod zderzakiem je urwę, a pod tablicą nie wiem czy będzie 60cm odstępu. Chyba na dachu :)
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 20:25
Auto: 626 GE 2.0 FS 116KM 1995r. + LPG KME Diego

Postprzez Lord » 23 sie 2011, 23:44

Na początek przedstawię swoją Mazdę. Wyprodukowana na rynek holenderski, więc niestety z wyposażeniem trochę ubogo, co za tym też idzie nie ma przednich halogenów, więc padł pomysł, że może założyć do niej takowe. Kiedyś już nawet zakupiłem dwu-klawiszowy włącznik do świateł przeciwmgielnych i podłączyłem go z racji tego, ze kostka ma wszystkie kable. Włożyłem bezpiecznik w miejsce na to przeznaczone w skrzynce pod maską i dalej utknąłem. Nie chcę inwestować w same reflektory zanim nie upewnię się, ze wszystko będzie działało.
Znalazłem jakąś wtyczkę przy chłodnicy (od strony zderzaka), ale po włączeniu świateł p.mgielnych na mierniku nie pojawia się napięcie, a żadna lampka na liczniku nie świeci się. Oczywiście sprawdzałem przy włączanych światłach mijania.

Zdjęcie wtyczki (słabej jakości -komórką w nocy), na której sprawdzałem napięcie.
Obrazek
Obrazek

Jest też sprawa przekaźnika, a dokładniej podejrzenie, że taki jeszcze trzeba zamontować.
Wydaje mi się, że w niektórych mazdach 626 GF (benzynowych) jest w zaznaczonym miejscu jakiś element. Podejrzewam, że właśnie jest to przekaźnik lub jakiś komponent, którego potrzebuję. Proszę naprowadźcie mnie albo wyprowadźcie z błędu :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Lord » 8 wrz 2011, 23:40

A co myślicie o czymś takim? Przekręcasz kluczyk,światła nie palą się, odpalasz silnik zapalają się przednie światła mijania – bez postojowych, a co za tym idzie świeciły się tylko te mijania z przodu, a tył i kabina zgaszona. Następnie po włączeniu ręcznym świateł postojowych, czy też mijania (włącznikiem) zapalają się już normalnie.
Pomysł zaczerpnięty z: Przeróbka instalacji świateł na wersję skandynawską. Fiat Cinquecento – YouTube

Jak z legalnością takiego "skandynawskiego systemu" w Polsce i czy da się bezproblemowo zastosować taką modyfikację w Mazdzie 626 GF?
Sądzę, że miernik, rozpiska kabelków w kostce od przełącznika wielofunkcyjnego do kierunkowskazów/świateł, 2 przekaźniki, troszkę przewodów, konektorki, izolacja i uda się.
Zastanawia mnie tylko na poniższym rysunku dwa plusy (+) po stacyjce – te z lewej strony. Czy to jest do podpięcia pod ten sam "plus"?
Obrazek
Ostatnio edytowano 9 wrz 2011, 13:07 przez Lord, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Postprzez lucas83 » 9 wrz 2011, 08:03

Miałem kiedyś Golfa II z rynku skandynawskiego. Fabryczna instalacja świateł polegała tam na tym, że zaraz po przekręceniu kluczyka (bez odpalania samochodu) zapalały się światła pozycyjne + mijania, przy odpalaniu gasły całkowicie (przekaźnik odłączał obwód), a po odpaleniu znowu zapalały się pozycyjne + mijania. Włącznik świateł w samochodzie działał w ten sposób:

– pozycja 0 – układ działa tak jak wyżej
– pozycja 1 – tylko światła pozycyjne, zapalone na stałe
– pozycja 2 – światła mijania + pozycyjne zapalone na stałe (np. po zgaszeniu samochodu)
Forumowicz

Od: 14 kwi 2008, 19:17
Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.

Postprzez tomek626 » 22 paź 2011, 19:59

Rozumiem przepisy dotyczące montażu, że muszą same się zapalić po zapaleniu silnika i gasnąć po włączeniu drogowych. Jednak jeśli zamontuję takie światła i zastosuję mechaniczny włącznik, sam też będę je gasił gdy się zatrzymam, to czy ktoś to sprawdza? W końcu spełniają swoją rolę. Milicji chyba nic do tego jeśli świecą i zamontowane są tam gdzie powinny. Akurat widziałem w sklepie za 60zł i mam chęć założyć lecz najprościej by było zastosować zwykły włącznik.
Forumowicz

Od: 5 wrz 2011, 11:41
Auto: 626 99" 2.0 GW Exclusive