Diagnostyka Mazda przy użyciu programu FORScan
Chodzi mi o bieżące ciśnienie choć możesz też podać jakie było wtedy wymagane. U mnie na jałowych obrotach jest ok 50bar i dochodzi do max 185bar przy bucie w podłodze podczas np. wyprzedzania z piątego biegu.
Sorki ze tak długo czekales, wiec w mojej GH RF-7J na wolnych obrotach bez różnicy na obciążenie (Klima, grzanie szyby czy fotela) na zimnym chyba tez, czy na gorącym silniku.... Forscan pokazuje mi wymagane ciśnienie paliwa przy 35MPa około +– 1MPa czyli 34-36MPa, przy pełnym " bucie " niestaty nie wiem jakie pokazuje. Bieżące ciśnienie zawsze dąży do ciśnienia wymaganego.
Podczas kalibracji wtryskiwaczy pokazuje mi +-1-5Mpa w zależności od wymaganego czyli najpierw jest wymagane 35, później jest 37, 65, 100, 140, 100, 140, 100, i na koncu kalibracji jednego cyklu jest 35MPa. Jakie powinny być tego nie wiem....
Oczywiście różnica miedzy wymaganym a bieżącym jest niewielka wiec bieżące mam takie jak pokazuje wymagane.
Moge tobie później napisac PIDy które to są, ale później.
FRP – Cisnienie szyny paliwowej.
FRP_CSD – Żądane ciśnienie szyny paliwowej.
...forscan może rejestrować procesy? Może je nagrywać podczas jazdy?
Podczas kalibracji wtryskiwaczy pokazuje mi +-1-5Mpa w zależności od wymaganego czyli najpierw jest wymagane 35, później jest 37, 65, 100, 140, 100, 140, 100, i na koncu kalibracji jednego cyklu jest 35MPa. Jakie powinny być tego nie wiem....
Oczywiście różnica miedzy wymaganym a bieżącym jest niewielka wiec bieżące mam takie jak pokazuje wymagane.
Moge tobie później napisac PIDy które to są, ale później.
FRP – Cisnienie szyny paliwowej.
FRP_CSD – Żądane ciśnienie szyny paliwowej.
...forscan może rejestrować procesy? Może je nagrywać podczas jazdy?
Dzięki za sprawdzenie. Wynika z tego, że mam za duże ciśnienie i nie jest różnica miedzy silnikami RF5 i RF7, bo w RF5 też jest 35bar na wolnych. Wykres też jest mocno poszarpany co jakiś czas.
Wymienię SCV i zobaczę czy się zmieni.
Nagrywa w trakcie jazdy i możesz później zapisać log na kompie.
Wymienię SCV i zobaczę czy się zmieni.
Janusz626 napisał(a):...forscan może rejestrować procesy? Może je nagrywać podczas jazdy?
Nagrywa w trakcie jazdy i możesz później zapisać log na kompie.
Forscan wypluwa mi dość dziwne wartości dla wtrysków, 8/-168/60/4 przez co obstawiałem problem z wtryskiwaczami. Wczoraj jednak wybrałem się na zorganizowane przez forum hamowanie i okazało się, że auto osiąga pełną moc, a wykres przebiegu momentu oraz mocy wygląda bardzo podobnie do zamieszczonych na forum dla tego typu silnika RF7j.
Stąd moje pytanie, czysto teoretyczne, czy gdyby z wtryskami było coś nie tak, to czy osiągnąłbym pełną moc na hamowni? Bo nie wiem czy szukać i obawiać się tych wtrysków, czy delektować się jazdą
Stąd moje pytanie, czysto teoretyczne, czy gdyby z wtryskami było coś nie tak, to czy osiągnąłbym pełną moc na hamowni? Bo nie wiem czy szukać i obawiać się tych wtrysków, czy delektować się jazdą