Jaki akumulator do Premacy? (DITD i PB)

Postprzez Boss429 » 21 lut 2011, 16:58

swoja Premackę sprowadziłem z Niemiec we wrześniu 2010i jest w niej założony aku firmy exide 95Ah 900A. Czy to nie za duży aku do tego silnika. Co prawda nigdy nie miałem problemów z zapalaniem, ale czy alternator jest w stanie doładować go do pełna?
Kiedy Pan Bóg zamyka drzwi to otwiera okno.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 wrz 2010, 13:40
Posty: 130
Skąd: Łódź
Auto: Premacy RF3F 2001r 101KM

Postprzez Yard » 21 lut 2011, 20:51

Powinien być taki jak w instrukcji czyli 65 Ah. Większego nie doładuje i szybko padnie. Zwłaszcza dotyczy to tych nowoczesnych.
konduktor w autobusie
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 13 mar 2004, 21:32
Posty: 2528 (25/22)
Skąd: Gdańsk
Auto: 323 BG 1992
1,3 16V 73 KM
Premacy Active 2003
2,0 DiTD 101 KM

Postprzez ryniu52 » 24 lut 2011, 20:11

Miałem przez 9 lat akumulator montowany w fabryce panasonica 100Ah.
Teraz też mam 100Ah,zamontował mi fachowiec od akumulatorów i powiedział
że alternator na pewno podoła.
Forumowicz
 
Od: 13 lis 2008, 19:10
Posty: 3
Skąd: Bydgoszcz
Auto: Mazda Premacy2.0DITD 2000r 90K

Postprzez Yard » 24 lut 2011, 20:50

ryniu52 napisał(a):Miałem przez 9 lat akumulator montowany w fabryce panasonica 100Ah.
Skąd to wiesz. Raczej wątpliwe.
konduktor w autobusie
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 13 mar 2004, 21:32
Posty: 2528 (25/22)
Skąd: Gdańsk
Auto: 323 BG 1992
1,3 16V 73 KM
Premacy Active 2003
2,0 DiTD 101 KM

Postprzez ryniu52 » 24 lut 2011, 21:04

A skąd wiesz że nie?
Forumowicz
 
Od: 13 lis 2008, 19:10
Posty: 3
Skąd: Bydgoszcz
Auto: Mazda Premacy2.0DITD 2000r 90K

Postprzez Yard » 24 lut 2011, 21:38

1.Dlaczego producent miałby ładować coś co jest nie zgodne ze specyfikacją oraz przede wszystkim droższe?
2. Masz alternator o prądzie ładowania 70A. Nigdy nie doładuje akumulatora 100Ah.
konduktor w autobusie
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 13 mar 2004, 21:32
Posty: 2528 (25/22)
Skąd: Gdańsk
Auto: 323 BG 1992
1,3 16V 73 KM
Premacy Active 2003
2,0 DiTD 101 KM

Postprzez Neonixos666 » 25 lut 2011, 17:29

ja ostatnio kupiłem boscha 74Ah 750A i kręci bosko rano, czego nie mogłem powiedzieć o starym panasonicu
standardowo były montowane 64 i 70Ah w zależności na jaki klimat
a co do alternatora to wyczytałem w książce że ładuje 80A
Sprzedam oryginalny grill do 323F BJ po FL
Forumowicz
 
Od: 9 wrz 2009, 23:21
Posty: 5997 (0/14)
Auto: Fajne

Postprzez ryniu52 » 26 lut 2011, 10:59

Mam alternator o prądzie ładowania 80A
Forumowicz
 
Od: 13 lis 2008, 19:10
Posty: 3
Skąd: Bydgoszcz
Auto: Mazda Premacy2.0DITD 2000r 90K

Postprzez shamoth » 26 lut 2011, 16:39

Witam,
Dzisiaj pytałem się mechanika odnośnie akumulatora do mojej mazdy. Powiedziałem że jest 100 Ah a ten się tylko zdziwił że wszedł. :D
Forumowicz
 
Od: 25 lut 2011, 13:37
Posty: 3
Skąd: Bartensten
Auto: Premacy DiTD 2.0 2002 rok

Postprzez Boss429 » 26 lut 2011, 19:53

Na forum elektroda.pl ktoś napisał że z dwóch akumulatorów o takiej samej pojemności ale jeden o prądzie ładowania 750a a drugi 680, pierwszy z racji niewyzyłowania będzie trwalszy (jego okres eksploatacji) będzie dłuższy. Ale z drugiej strony czy to prawda że im większy prąd ładowania tym łatwiej odpalić w ujemnych temp. I jaki powienien być zalecany prąd ładowania akumulatora dla premacy w ditd?
Znalazłem też w internecie że oryginalnie do mazdy był montowany panasonic 80ah/622a model 95D31L-FS.
Kiedy Pan Bóg zamyka drzwi to otwiera okno.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 wrz 2010, 13:40
Posty: 130
Skąd: Łódź
Auto: Premacy RF3F 2001r 101KM

Postprzez Neonixos666 » 27 lut 2011, 14:37

Np. 74Ah to jest pojemność akumulatora i jest mniej ważna od tej drugiej liczby czyli od prądu rozruchowego który w dieslach jest ważny bo im większy tym lepszy zwykle jest to 680A ale ja wolałem mieć zapas i mam 750A

u mnie w książce wyraźnie jest napisane że 64Ah lub 70Ah a co do rozruchu to nie wiem
Sprzedam oryginalny grill do 323F BJ po FL
Forumowicz
 
Od: 9 wrz 2009, 23:21
Posty: 5997 (0/14)
Auto: Fajne

Postprzez Boss429 » 27 lut 2011, 21:49

O tym już było wcześniej ale przypomnę. W książkach jest podana pojemność akumulatora według japończyków dla czasu rozładowania – 5HR – 5godzinnego. A w polskich sklepach obowiązuje norma 20HR. Dlatego zalecana w książce pojemność 64Ah/5hr powinniśmy odczytywać jako europejski odpowiednik ok 80Ah/20HR.
Kiedy Pan Bóg zamyka drzwi to otwiera okno.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 wrz 2010, 13:40
Posty: 130
Skąd: Łódź
Auto: Premacy RF3F 2001r 101KM

Postprzez chrispol55 » 28 lut 2011, 19:19

Auto mam od 2006r.(sprowadzony z Niemiec) i był zamontowany 95Ah (z logo Mazda, ale częśc zamienna), wymianiłem tej zimy na 74Ah. Więc, ktoś na zachodzie pakuje do Preamcy DiTD takie aku z jakiegoś powodu.
chrispol55
 

Postprzez Boss429 » 28 lut 2011, 23:38

Znalazłem gdzieś że do mazdy 6 mzr-cd montują panasonica 105d31l. Jak ten mój się wykończy to właśnie taki trzeba kupić.
http://www.prostowniki.com.pl/produkt-p ... 1l-jap,563
Kiedy Pan Bóg zamyka drzwi to otwiera okno.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 wrz 2010, 13:40
Posty: 130
Skąd: Łódź
Auto: Premacy RF3F 2001r 101KM

Postprzez Wasiu » 23 sie 2011, 23:20

Ja w swojej maździe którą sprowadziłem z Niemiec miałem zamontowany akumulator o pojemności 95 Ah.
Niestety po kilku miesiącach użytkowania akumulator odmówił współpracy, okazało się że akumulator od nowości (tj.: od 2003) nie był wymieniany.

We wszystkich katalogach producentów Centra, Bosch .... podają, że powinien być akumulator o mocy 65 Ah a ja oryginał miałem 95 Ah – więc mała zagwozdka jaki kupić.

Zadzwoniłem do serwisu mazdy i miły Pan po numerze nadwozia dobrał mi akumulator i okazało się że fabrycznie powinien być 95 Ah a nie 65, bo ponoć montowali różnie akumulatory w zależności od ilości elektroniki w naszych sprzętach.

Po rozeznaniu rynku zakupiłem akumulator Boscha Model: 0092S40280 (95 Ah, prąd rozruchowy 830A) bo najbardziej wymiarami i parametrami był zbliżony do oryginału
Forumowicz
 
Od: 23 mar 2011, 00:16
Posty: 1
Skąd: Łódź
Auto: Mazda Premacy 2,0 DitD 2003
101 KM

Postprzez Enzoo » 3 wrz 2011, 20:21

Boss429 napisał(a):Znalazłem też w internecie że oryginalnie do mazdy był montowany panasonic 80ah/622a model 95D31L-FS.


Dokładnie tak: 95D31L, 80Ah – taki symbol ma mój aku. Zdaje się, że 12 rok już mu leci.
MAZDA PREMACY – Coche de la familia japonesa / Stwórzmy wspólnie PORADNIK pompy DENSO do DiTD http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=89&t=41713&start=360
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 cze 2010, 13:06
Posty: 150
Skąd: Północna Wielkopolska
Auto: Premacy '00 RF2A

Postprzez ThoMB » 16 paź 2011, 19:32

Witam, odświeżam temat.

Spadły temperatury i zaczęły się problemy.
Pada mi akumulator (chyba oryginał GS nippon denchi 95d31L- obsługowy), zajechałem dzisiaj do sklepu żeby kupić nowy.
Znalazłem jakiś Power by EXIDE (jak centra) 70Ah – 680A prąd rozruchu, gwarancja 24 miesiące, 260zł, stwierdziłem, że nie będę przepłacał; zadowolony wymontowałem stary, wsadziłem ten i ... za niski!!, nie sięga obejma – oczywiście narobiłem sobie wiochy pod hipermarketem <nie powiem> , kolejny problem. Na szczęście oddałem, ale później żałowałem, że nie wróciłem do domu i nie kombinowałem coś z obejmą.

Pytanie do kolegów, którzy wymieniali u siebie aku: Jaki kupiliście akumulator, jak sobie poradziliście z montażem??

Centra, bosch, varta podają w katalogach 60 i 65Ah (wysokość 222mm – nie za wysoki??) , <czytaj> instrukcja niemiecka od mojej Madzi 70Ah, te z kolei mają max wysokość 175-190mm. 80 i mocniejsze mogą być niedoładowywane co spowoduje ich szybsze zużycie.
Pozdrowionka!!!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 maja 2009, 07:21
Posty: 42
Skąd: Jelcz-Laskowice / Wrocław
Auto: Premacy '02 DiTD 2.0 101KM 7-os

Postprzez say » 17 paź 2011, 06:58

Drewniany klocek/klocki pod obejmę i po sprawie. W maździe jeszcze nie robiłem takiej "wiecznej prowizorki" ale w kilku innych autach tak (VW, SEAT, NISSAN).
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lip 2007, 07:58
Posty: 1644 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez Enzoo » 17 paź 2011, 07:30

A na moim alternatorze jest 80Ah. Czy w 101 KM były montowane alternatory o innej mocy?
MAZDA PREMACY – Coche de la familia japonesa / Stwórzmy wspólnie PORADNIK pompy DENSO do DiTD http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=89&t=41713&start=360
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 cze 2010, 13:06
Posty: 150
Skąd: Północna Wielkopolska
Auto: Premacy '00 RF2A

Postprzez ThoMB » 17 paź 2011, 08:44

Enzoo napisał(a):A na moim alternatorze jest 80Ah. Czy w 101 KM były montowane alternatory o innej mocy?

Nie wiem jak jest napisane na alternatorze, pewnie jest tak samo jak w twoim.


Say, z tymi klockami to pomyślałem dopiero jak już oddałem aku. Znalazłem akumulator, który ma niby pasować, zaraz się przekonać.
Pozdrowionka!!!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 maja 2009, 07:21
Posty: 42
Skąd: Jelcz-Laskowice / Wrocław
Auto: Premacy '02 DiTD 2.0 101KM 7-os

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Moderator

Moderatorzy 5 / Premacy