Mazda 323 BA i swap silnika? – wspólna dyskusja

Mazda 323 1994–1998

Postprzez rafał88 » 11 kwi 2016, 15:06

I nie bpze tylko de :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 mar 2010, 18:20
Posty: 6959 (239/49)
Skąd: RLE 0...0
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG

Postprzez Bo_Lo » 11 kwi 2016, 15:09

We wszystkich ktalogach z których do tej pory bralem części jest BPZE 114hp,ale podejrzewam ze masz racje bo BPZE powinien miec chyba 129hp.
Tak czy siak będzie trzeba z niego zrobic BPZE ;)
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Godzilla is coming...
Avatar użytkownika
Koordynator Zlotów
 
Od: 5 lis 2007, 18:59
Posty: 3797 (414/165)
Skąd: Poznań
Auto: bylo:
BF,BG,BJ,subaru impreza
jest:
Mazda Premacy 03'FP,323f BA BP :D

Postprzez Płomień » 2 cze 2016, 16:38

Szykuję do ciekawego swapa, zdobyłem ZL-VE 130km z ECU od automatu i będę wrzucał do cetki. Gdzieś na forum obiło mi się o oczy że taki komputer trzeba "oszukać" żeby dobrze chodził. Wiem że w niektórych samochodach z A/T skrzynia "zgłasza" zapotrzebowanie na moment do komputera i dopiero wtedy komputer daje tyle ile mu fabryka zaprogramowała, czy w Mazdach jest to samo? Czy mógłbym prosić kogoś o jakieś wskazówki odnośnie montowania ecu od automatu do manuala?
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 13 lis 2014, 16:47
Posty: 433 (4/13)
Skąd: Łódź
Auto: Mazda 323 sedan `99
DiTD
323C `96 1.3
Xedos 6 KF `92
323C `96 ZL-VE

Postprzez Marek 161BD081 » 2 cze 2016, 16:53

Znam kilka osób, które w swoich X9 zmieniali automat na manual i nic mi nie robiło się o uszy, że trzeba oszukiwać ECU.
Jedyne co konieczne aby nie rzucało błędami od skrzyni jest ustawienie przełącznika wybieraka na N.
Mam nadzieję, że chociaż nieco pomogłem.
161 BD 081 26.425 & 27.555 MHz USB
Madzia 323F BA Z5
Madzia Xedos 9 KL '01
Dział BA/BH
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 28 lut 2009, 22:05
Posty: 4936 (36/90)
Skąd: Chełm
Auto: 323F '95 & Xedos 9 '01

Postprzez Kociak500 » 26 lip 2016, 19:01

Mam takie pytanie Jak poznać od jakiego silnika jest skrzynia biegów Chodzi mi o odróżnienie skrzyni od kf kl i k8
Forumowicz
 
Od: 21 lis 2015, 10:44
Posty: 311 (6/11)
Auto: Było:
323f Ba Z5
Xedos 6 Kf
Jest:
323f Ba Bp 95
323f Ba Kf 95

Postprzez Darecki16 » 23 lis 2016, 19:47

Witam proszę o pomoc zachciało mi sie silnika 1.8 mocowanie wszystko pasuje siedzi juz w aucie ale niestety z elektryko jest problem ma ktos na sprzedarz elektryke o 1.8 silnika
Początkujący
 
Od: 23 lis 2016, 19:15
Posty: 16
Skąd: Zgrzebichy
Auto: Mazda 323f ba 1998

Postprzez rafał88 » 23 lis 2016, 21:09

Powodzenia życze w kupnie wiązki po FL z 1.8.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 mar 2010, 18:20
Posty: 6959 (239/49)
Skąd: RLE 0...0
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG

Postprzez Darecki16 » 23 lis 2016, 22:00

A co ciezko dostac
Początkujący
 
Od: 23 lis 2016, 19:15
Posty: 16
Skąd: Zgrzebichy
Auto: Mazda 323f ba 1998

Postprzez Bo_Lo » 23 lis 2016, 22:28

Skoro tak napisał to pewnie tak. :)
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Godzilla is coming...
Avatar użytkownika
Koordynator Zlotów
 
Od: 5 lis 2007, 18:59
Posty: 3797 (414/165)
Skąd: Poznań
Auto: bylo:
BF,BG,BJ,subaru impreza
jest:
Mazda Premacy 03'FP,323f BA BP :D

Postprzez rafał88 » 24 lis 2016, 07:23

Mozesz sie pobawic w drutowanie. Odszukac rozpiski wiazek 1.5Fl i 1.8 przed Fl i robic pinout. Albo szukaj jakiejs po Fl 1.8 na na czesci.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 mar 2010, 18:20
Posty: 6959 (239/49)
Skąd: RLE 0...0
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG

Postprzez Darecki16 » 24 lis 2016, 16:08

Się w bagno wkopałem a mogłem kupić 1.5 silnik a tak mam tylko problem
Początkujący
 
Od: 23 lis 2016, 19:15
Posty: 16
Skąd: Zgrzebichy
Auto: Mazda 323f ba 1998

Postprzez rafał88 » 24 lis 2016, 16:38

Nooo mowie przegrzeb internety moze akurat trafisz na mazde na czesci po FL. Kupic 1.5 , nie oplacalne , lepiej wyremontowac to co sie ma :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 mar 2010, 18:20
Posty: 6959 (239/49)
Skąd: RLE 0...0
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG

Postprzez Darecki16 » 24 lis 2016, 17:45

A co znaczy to fl pytalem sie o remont silnika wycenili ma wartosc calego auta wiec musialem zmienic mechanik mnie podpuscił zebym zmienił na 1.8 mowi ze to nie bedzie trudne a teraz problemy tylko
Początkujący
 
Od: 23 lis 2016, 19:15
Posty: 16
Skąd: Zgrzebichy
Auto: Mazda 323f ba 1998

Postprzez rafał88 » 24 lis 2016, 18:17

Bo widze ze auto masz 98' czyli po faceliftingu :) Aa dawca pewnie 94-96' . Jak potrafiles sobie sam przełozyc graty to i takie 1.5 wyremontowałbys . Nie wiem za co tak kroją remontych tych jednostek <glupek2>
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 mar 2010, 18:20
Posty: 6959 (239/49)
Skąd: RLE 0...0
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG

Postprzez Darecki16 » 24 lis 2016, 22:22

A to o to chodzi zebym wiedział to jak kupowalem ten silnik to moglem calo kupic elektryke a tak to szukaj wiatra w polu a auto to mechanik mi ogarnia sam nie dał bym rady
Początkujący
 
Od: 23 lis 2016, 19:15
Posty: 16
Skąd: Zgrzebichy
Auto: Mazda 323f ba 1998

Postprzez rafał88 » 25 lis 2016, 06:36

Aaaa czyli Ty masz poprostu wsadzony silnik z 1.8 z osprzetem 1.5 <nie powiem> Szukaj dawcy czesci, jest tutaj na forum nawet ale musialbys zmieniac deske , licznik i nie wiem co tam jeszcze.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 mar 2010, 18:20
Posty: 6959 (239/49)
Skąd: RLE 0...0
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG

Postprzez Kociak500 » 25 lis 2016, 08:03

Mam wszystko co potrzebujesz do zmiany na przedlifta ale to robota nieopłacalna bo sporo się narobisz Lepiej tak jak rafal napisał szukaj jakiejś mazdy po liftingu na części i od niej bierz instalacje Ale znaleźć taką 1,8 będzie ciężko Ewentualnie pinout
Forumowicz
 
Od: 21 lis 2015, 10:44
Posty: 311 (6/11)
Auto: Było:
323f Ba Z5
Xedos 6 Kf
Jest:
323f Ba Bp 95
323f Ba Kf 95

Postprzez pitterpan » 25 lis 2016, 10:04

Pozwole sie podpiąćpod temat.
Panowie, moglibyście podsumować? Bo jedni piszą o samej wiązce, inni coś o desce i zegarach.
Tez mam mazde 323f ba 98' i chciałem zrobić swap z 1.5 na 1.8 co do tego będzie potrzebne i na co zwracać uwagę? W co oprócz samego silnika musze się zaopatrzyć? I czy np silnik może być z wersji przed liftem?
Forumowicz
 
Od: 8 lis 2010, 23:31
Posty: 97 (2/0)

Postprzez rafał88 » 25 lis 2016, 10:57

No to zeby zrobic to w miare szybko to najleoiej dwaca tez po FL. A jak auto przed FL to juz rzeźbienie.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 mar 2010, 18:20
Posty: 6959 (239/49)
Skąd: RLE 0...0
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG

Postprzez pitterpan » 25 lis 2016, 12:45

No tak, najlepiej wszystko z jednego auta. Ale chyba łatwiej dostać silnik z wersji przed liftowych.
Jakieś problemy będą z takim silnikiem? Co by było potrzebne żeby to działało?
Forumowicz
 
Od: 8 lis 2010, 23:31
Posty: 97 (2/0)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323