Witam wszystkich! Jest to mój pierwszy post na tym forum i proszę o wyrozumiałość.
Na wstępie powiem na jakie dolegliwości cierpiała moja Mazdka z 95 roku (1,5 Z5 BA- czerwona ).
1) Wysokie obroty w zimie tak nawet do 2500 obr./min
2) Zawieszanie się obrotów na biegu jałowym po dodaniu i odpuszczeniu gazu (zawsze obrotomierz zatrzymywał się na około 1200obr/min)
Po zastosowaniu metody rozszerzenia sprężynki (która pomogła na wysokie obroty w zimie) pojawiły się inne wkurzające objawy:
3) Podczas jazdy – szarpanie przy puszczeniu gazu
4) Falujące lub bardzo niskie obroty po włączeniu jakiegoś obciążenia (np. światła, nadmuch lub ruch kierownicą)
Rozwiązanie problemu jest proste i tak:
Ad. 1) Za to odpowiada zaworek bimetaliczny umieszczony w dolnej części przepustnicy (na zdjęciu sprężyna bimetaliczna z prowadnicą):
A ściślej mówiąc nakrętka regulująca docisk zaworka otwierającego dodatkowy przepływ powietrza gdy silnik jest zimny.
Sprężyna bimetaliczna w niskiej temperaturze kurczy się tym samym otwiera zaworek dodatkowego powietrza („ssanie”).
Zaworek w temperaturze powyżej 0 C (tak mi się wydaje- należy przetestować działanie) powinien być zamknięty. A przy temperaturach poniżej 0 C powinien się otwierać.
Tak wygląda cały zaworek bimetaliczny po rozłożeniu na części:
Ta czarna śruba z dziurką to właśnie śruba regulująca, którą należy wkręcać (niestety metodą prób i błędów) do uzyskania pożądanych obrotów w zimie.
Ta pierwsza od lewej śruba/korek to nowa część którą należy dorobić.
Niestety oryginalna jest zrobiona z jakiegoś kiepskiego materiału i w dodatku gwint jest zasmarowany jakimś klejem. Od razu mówię nie bawcie się w rozkręcanie bo klej jest mocniejszy niż sama śruba i nawet jeżeli uda wam się dorobić dobry klucz to i tak śruba się połamie. Szkoda na to czasu lepiej użyć jakiegoś "czujniczka" i od razu się jej pozbyć. Mnie dorobienie takiej śruby kosztowało 25 zł.
Zdjęcie oryginalnej śruby zaślepiającej dostęp do zaworu bimetalicznego (przepraszam za kiepską jakość, ale miałem tylko komórkę przy sobie):
Sprawdzenie przepustowości dodatkowych kanałów powietrznych:
1) Przeczyścić dokładnie szmatką następnie dmuchnąć w „Kanał powietrzny zaworu bimetalicznego”. Operację wykonujemy w temperaturze pokojowej Jeżeli zawór przepuszcza powietrze musi zostać wyregulowany tak, aby był szczelny. Jeżeli w zimie będą za wysokie obroty to wkręcamy tak mocno śrubę regulacyjną aż będą odpowiednie.
Aby sprawdzić czy zaworek się otwiera wsadzamy całość widoczną na zdjęciu w reklamówkę i do zamrażarki tak na 30 min. I ponownie dmuchamy w kanał (uwaga radzę dmuchnąć przez jakąś szmatkę. Zimny metal w ciepłym otoczeniu ma tendencję do przywierania...
Jeżeli zaworek będzie się zacinał należy wykręcić śrubę regulacyjną i rozłożyć cały zaworek na części przeczyścić starannie.
2) Sprawdzamy szczelność następnego kanału dmuchając w „Kanał powietrzny elektrozaworu”. Jeżeli trzyma (i pewnie tak jest) to ok.! Ale czy się otwiera?
Aby to sprawdzić podajemy 12V na elektrozaworek (biegunowość obojętna).
U mnie się nie otwierał bo rozszerzałem sprężynę w celu obniżenia obrotów w zimie… Teraz musiałem cofnąć operację (na szczęście nie kręciłem śrubą regulacyjną owego elektrozaworu).
Po upewnieniu się, że zaworki działają jak należy możemy złożyć i zamontować przepustnicę na swoim miejscu. Teraz przyda się regulacja obrotów w trybie serwisowym. (Pamiętając przy tym, że po wyjściu z trybu serwisowego obroty bez obciążenia powinny być w granicy 750/min.
Objawy i prawdopodobne przyczyny:
1) Wysokie obroty w zimie nawet do 2500 obr./min lub więcej.
Zbyt mocno otwarty zawór bimetaliczny- należy wyregulować
2) Zawieszanie się obrotów na biegu jałowym po dodaniu i odpuszczeniu gazu na rozgrzanym silniku (obrotomierz zatrzymuje się na około 1200obr/min)
Zawór bimetaliczny przepuszcza powietrze na rozgrzanym silniku dodatkowo otwiera się elektrozawór
3) Podczas jazdy – szarpanie przy puszczeniu gazu
Nieprawidłowe działanie elektrozaworu przepustnicy- zacina się lub w ogóle się nie otwiera.
4) Falujące lub bardzo niskie obroty po włączeniu jakiegoś obciążenia (np. światła, nadmuch lub ruch kierownicą)
Nieprawidłowe działanie elektrozaworu przepustnicy- zacina się lub w ogóle się nie otwiera.
Gdybym coś pokręcił to dajcie znać. Powodzenia.
EDIT by Marek:
Przeniosłem obrazki na serwer MS aby nie zginęły po jakimś czasie.