Filtr przeciwpyłkowy/kabinowy. Gdzie jest i jego wymiana.

Postprzez przemo815 » 27 gru 2007, 17:44

Tak wygląda u mnie w mojej madzi cała ta plastikowa puszka gdzie powinien znajdować się filtr przeciwpyłkowy. Jak widać na porównywalnym zdięciu od sąsiadów z czech, u mnie ta puszka ma kolor czarny i stwierdzam brak charakterystycznej zaślepki, pod którą mają się znajdować komplet trzech filtrów przeciwpyłkowych!!!Spróbójcie porównać te zdięcia z istniejącą sytuacją w waszych modelach! Zaznaczam, że ja posiadam klimatyzację!!!


Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 lip 2007, 23:33
Posty: 13
Skąd: Kraków
Auto: 323f BA 1,5:16v

Postprzez przemo815 » 27 gru 2007, 17:45

Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 lip 2007, 23:33
Posty: 13
Skąd: Kraków
Auto: 323f BA 1,5:16v

Postprzez przemo815 » 27 gru 2007, 18:18

Teraz jak mi się uda to przedstawię zdięcia z opisami....miałem rozbierać to tatałajstwo w celu się dobrania do filtrów ale na te fotosy i wycinanki brakło mi czasu więc zdięcia z rozbiórki innym razem. Jak się nie uda to sory ale nie mam cierpliwości więc po foty zapraszam na emalię....Pozdrawiam....FRUSTRAT!!!!!!


Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 27 gru 2007, 18:23 przez przemo815, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 lip 2007, 23:33
Posty: 13
Skąd: Kraków
Auto: 323f BA 1,5:16v

Postprzez przemo815 » 27 gru 2007, 18:53

POZDRAWIAM!!!
Ostatnio edytowano 2 sty 2008, 15:56 przez przemo815, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 lip 2007, 23:33
Posty: 13
Skąd: Kraków
Auto: 323f BA 1,5:16v

Postprzez soshu » 28 gru 2007, 14:47

a potrafiłbyś zrobić albo czy masz takie plastiki jak są na przyciskach...to gdzie są wzory oświetlenia tylnej szyby itd
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 sie 2007, 12:02
Posty: 40
Auto: Mazda 323C BA

Postprzez grodek » 28 gru 2007, 15:37

u mnie z klimatyzacja jest tak samo dokładnie, probowałem rozebrac czarna skrzynke udało mi sie tylko zerknać co tam jest a sa tam jakies elementy klimatyzacji takie aluminiowe płytki i duzo syfu ale filtrów nie widziałem:(
czerwone jest szybsze/Z5 nie jest taki zły :]
Forumowicz
 
Od: 4 paź 2007, 14:32
Posty: 347
Skąd: warszawa
Auto: Mazda 323c 1996r 1.5 DOHC

Postprzez przemo815 » 28 gru 2007, 17:02

grodek napisał(a):u mnie z klimatyzacja jest tak samo dokładnie, probowałem rozebrac czarna skrzynke udało mi sie tylko zerknać co tam jest a sa tam jakies elementy klimatyzacji takie aluminiowe płytki i duzo syfu ale filtrów nie widziałem:(



Amasz jakies fotki? Jeśli udało ci się zrobić to podeślij, jesli jednak nie to czy mógłbys zrobić? Ja nie mam pijęcia kiedy się za to wezmę.....
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 lip 2007, 23:33
Posty: 13
Skąd: Kraków
Auto: 323f BA 1,5:16v

Postprzez przemo815 » 28 gru 2007, 17:04

soshu napisał(a):a potrafiłbyś zrobić albo czy masz takie plastiki jak są na przyciskach...to gdzie są wzory oświetlenia tylnej szyby itd




SOSHU czy mógłbyś sprecyzować pytanie? Jak rozumiem to pytasz o plastikowe elementy....jeśli tak to przykro mi ponieważ plastikiem się nie zajmuję!

TUTMILAJD!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 lip 2007, 23:33
Posty: 13
Skąd: Kraków
Auto: 323f BA 1,5:16v

Postprzez soshu » 28 gru 2007, 17:51

jak masz przycisk to on ma taka plastikowa szybke na ktorej widac znaczek kiey sie swieci....o cos takiego mi chodzi
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 sie 2007, 12:02
Posty: 40
Auto: Mazda 323C BA

Postprzez KyRy » 28 gru 2007, 18:17

przemo815 nie pisz jednego postu pod drugim. Sam zobacz jak teraz wyglądają dwie ostatnie strony tego tematu :|

w prawym górnym rogu swojego postu masz przycisk ZMIEŃ dzięki któremu możesz edytować to co już napisałeś.
Na forum jesteś od lipca także to juz wystarczający czas abyś o tym wiedział.

Zaraz tu posprzątam.
...nie wszyscy mogą jeździć Mazdą, niech jeżdżą golfami tak jak wszyscy...
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 mar 2006, 14:02
Posty: 2084 (0/2)
Skąd: Święcko - Kotlina Kłodzka
Auto: jest M5 2.0 2005'
jest Mx-5 1,6 16V 96'
była Mx-3 1,6 16V 95'
był Xedos 6 2,5 V6 95'

Postprzez grodek » 28 gru 2007, 21:33

nie mam fotek a narazie nie zagladam tam bo watpie zeby był tam filtr jakis i czekam własnie na kogoś kto potwierdzi co tam jest :]
czerwone jest szybsze/Z5 nie jest taki zły :]
Forumowicz
 
Od: 4 paź 2007, 14:32
Posty: 347
Skąd: warszawa
Auto: Mazda 323c 1996r 1.5 DOHC

Postprzez PaTiS » 31 gru 2007, 12:26

hej..
Ja dzisiaj probowalem odnalezc ten filtr kabinowy,ale niestety zonka mialem juz na samym starcie gdzie foty instruktazowe jak zdemontowac glupia polke (czy to z czeskiego forum czy z naszego)ie potwierdzily sie w mojej wersji. Po pierwsze srubki krzyzakowe mam po obu stronach poleczki,a po drugie nie wystarczy tylko przesunal energicznie w jedna strone czy w druga i wyskakuje...okazuje sie patrzac od spodu ze chyba jeszcze jakies srubki sa od tylu polki i trzeba ja chyba cala wymontowac bo drzwiczek samych to sie chyba nie da zdjac...prosze o pomoc jesli ktos mial podobnego zonka i udalo mu sie jednak je odczepic...
Narazie tyle...dalej jak przejde to to bede walczyl dalej..choc dojscie do filtra w mojej wersji jest chyba ta jedna z trudniejszych wersji :(
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 kwi 2006, 12:37
Posty: 11
Skąd: Śląsk
Auto: 323F rok1997 1,8

Postprzez Maciek 251 » 31 gru 2007, 14:18

...na temat tego filtra na tym forum już się chyba wszystko powiedziało i wystarczy dobrze poszukać a znajdziecie co chcecie :P
..prawda jest taka, że nie ma reguły kiedy on jest akiedy go brak, nie ma znaczenia rocznik oraz klima..

Poniżej przedstawie kilka fotek z mojego auta, które klimy nie miało i filtra również a wyglądało to tak:

Obrazek

Jest to tylko kawałek plastikowego przewodu który zastępuje parownik klimatyzacji, po jego zdjęciu widać jaki panuje tam syf <killer>

Obrazek

Po tym jak pojeździłem jeden sezon autem zamontowałem klime, kupiłem parownik ale i w nim filtrów nie było – oto fotki parownika już po wyczyszczeniu odpowiednimi środkami

Obrazek

i z drugiej strony od zaworu rozprężnego

Obrazek

Jak widać na fotach filtra nie ma, można by go wprawdzie zamontować do wnętrza parownika ale każdorazowe czyszczenie wiązałoby się z demontażem całości, i ponownym nabijaniu gazem układu, no chyba, że wycięcie jakiejś dzióry w dolnej części i dorobienie zaślepki – ja się tego nie podejmowałem...
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 sie 2006, 17:54
Posty: 249 (0/1)
Skąd: Rzeszów/Dynów
Auto: M6 2,0 CiTD 136PS Exclusive'04

Postprzez KRISMYS » 13 sty 2008, 19:55

U mnie jst tak samo jak u Macka 251 tylko bez klimy a filtra ni widu ni słychu dlatego pytanie od czego było uzaleznione zakładanie tego filtra kabinowego bo widzę że raz jest a raz niema w tej samej wersji nadmieniam że mam 323 F BA 1,5 97 r
Cobretti


Moja Madzinka -http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=091b5e98699a60b2
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 gru 2007, 20:48
Posty: 145
Skąd: kołobrzeg
Auto: mazda 323 F Ba 97 srebrna

Postprzez waldii » 13 sty 2008, 20:10

przemo815soshugrodek czytajcie dokladnie forum ;)


Maciek 251 napisał(a):prawda jest taka, że nie ma reguły kiedy on jest akiedy go brak, nie ma znaczenia rocznik oraz klima..

i tu sie mylisz.W BA wystepuje filtr kabinowy tylko i wylacznie w wersji 2.0 V6 czyli GT.

dziekuje :P :P <lol>

lecz moge sie mylic ;) taka informacje dostalem lecz widze,ze jednak jest bledna <glupek2>
Ostatnio edytowano 13 sty 2008, 21:00 przez waldii, łącznie edytowano 1 raz
waldii
 

Postprzez Pioteq25 » 13 sty 2008, 20:28

waldii napisał(a):przemo815soshugrodek czytajcie dokladnie forum ;)


Maciek 251 napisał(a):prawda jest taka, że nie ma reguły kiedy on jest akiedy go brak, nie ma znaczenia rocznik oraz klima..

i tu sie mylisz.W BA wystepuje filtr kabinowy tylko i wylacznie w wersji 2.0 V6 czyli GT

dziekuje :P :P <lol>

hahaha
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 8 lut 2006, 18:26
Posty: 1691 (1/10)
Skąd: opolski mazdaspeed
Auto: M6 RF7J

Postprzez KRISMYS » 13 sty 2008, 21:05

czyli u mnie nie ma a to bidna ta moja madzinka
Cobretti


Moja Madzinka -http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=091b5e98699a60b2
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 gru 2007, 20:48
Posty: 145
Skąd: kołobrzeg
Auto: mazda 323 F Ba 97 srebrna

Postprzez waldii » 13 sty 2008, 21:19

KRISMYS napisał(a):czyli u mnie nie ma a to bidna ta moja madzinka



waldii napisał(a):lecz moge sie mylic taka informacje dostalem ale widze,ze jednak chyba jest bledna
waldii
 

Postprzez KRISMYS » 13 sty 2008, 21:31

dzięki za wiadomość jakbyś coś jeszce wiedział daj znać a moze znasz oznaczenia świeć i kabli do mojej madzinki
Cobretti


Moja Madzinka -http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=091b5e98699a60b2
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 gru 2007, 20:48
Posty: 145
Skąd: kołobrzeg
Auto: mazda 323 F Ba 97 srebrna

Postprzez Luki 323F » 13 sty 2008, 22:42

KRISMYS napisał(a): znasz oznaczenia świeć i kabli do mojej madzinki

swiece NGK to bkr6e-11 lub bkr5e-11 a kable NGK RC-ZE 37 o ile masz Z5( świece pasują też do 1,8 BP)
Forumowicz
 
Od: 17 gru 2007, 19:44
Posty: 69
Auto: 323F BA 1,5 16v

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 3 / 323