Dotyczy ona niby to banalnego trzeciego stopa, ale jak sam się przekonałem nie ma podobnego wątku dla BA.
Fotorelacja jest dosyć dokładna [czyt. dla laików takich jak ja zanim się nauczyłem
Montaż dotyczy wersji Coupe, którą sam posiadam
Wybrałem podłączenie do lewej lampy, gdyż dojście do kostki z kablami jest o wiele prostsze
Jak ktoś wybierze prawą, to wszystko analogicznie, z tą różnicą, że trzeba odpiąć zasilanie lampki bagażnika przy zdejmowaniu osłony, gdyż łatwo je zerwać
Montaż dodatkowego światła STOP
0. Potrzebujemy:
* tytułową lampkę stop, w moim przypadku 40x-LEDowy model
* cienki śrubokręt, płaski (podważanie zatrzasków od plastików)
* śrubokręt krzyżakowy średniej grubości, najlepiej w miarę krótki
* scyzoryk z korkociągiem lub coś innego do zrobienia otworów na śrubki od lampy
* nóż, np do tapet
* taśmę izolacyjną
* jakiś pojemniczek na śrubki
* cierpliwość i ostrożność przy ściąganiu śrub i zacisków, które łatwo złamać
* parę piw – niemożna się odwadniać w czasie ciężkiej pracy
opcjonalnie:
– lutownica z cyną (zakładając, że w ten sposób chcemy połączyć kable zasilające z instalacją)
– klucz 10, płaski (odłączenie klemy, dla lutowania)
Czas montażu zależy od umiejętności
1. Wyciągamy tylną półkę i składamy tylną kanapę, aby dojść do śrub mocujących boczne plastiki
(zdecydowałem stop podłączyć do prawej lampy, więc wystarczy nam zdjąć prawą osłonę).
2. Odczepiamy osłonkę na krawędzi dachu
3. Zabieramy się za boczny słupek.
Należy odczepić śrubkę na środku (czerwona strzałka), a następnie pociągnąć z wyczuciem za wiszącą część (strzałki z okręgami). Musimy uważać na zatrzaski na bocznym słupku.
4. Wyciągamy osłonkę zatrzasku[czy jak to się nazywa
Odczepiamy śrubki na środku progu załadunkowego, które niestety nie zmieściły się w kadrze
Po zdjęciu musimy wykręcić wciskaną śrubkę po lewej trzymającą boczną ściankę, która nam się ukaże.
5.Demontujemy boczną osłonę w bagażniku.
6. Odkręcamy lampę
7. Po odkręcaniu musimy delikatnie, a za razem z wyczuciem pociągnąć za lampę, by puściły zatrzaski trzymające ją od zewnątrz.
Dobrze jest lekko podważyć klosz i wcisnąć coś od spodu(np palce, jeżeli wejdą), by poprawić rozkład siły
8. Odkręcamy obie żarówki z klosza
9. W kostce są 4 kable:
-czarny = masa
-biały = "+" od świateł pozycyjnych
-zielony = "+" od STOP
-zielono-czarny = "+" od kierunkowskazów
Interesuje nas >>zielony<< oraz >>czarny<<, do których podepniemy naszego stopa.
Aby to zrobić trzeba wyjąć kostkę i zdjąć izolacje z przewodów dochodzących do kostki.
Ja posłużyłem się nożem do tapet, a następnie płaskim śrubokrętem. Żarówka od światła pozycyjnego ma
Jeżeli macie wątpliwości, to kable od nowego stopa można wcisnąć kable w poszczególne szczeliny kostki i sprawić wciskając hamulec
W moim stopie był zestaw do połączenia kabli bez lutowania.
Jeżeli go nie mamy lub dojdziemy do wniosku, że owe mocowanie może zawieść po pierwszej lepszej dziurze polecam obwiązać końcówki kabli od stopa do kabli z instalacji, a następnie przylutować.
* Przed lutowaniem zalecam odpiąć klemę na akumulatorze "–" (minus). To ta bez osłonki
* Po wszystkim trzeba pamiętać, by podłączyć wyjętą wcześniej kostkę!
10. Po podłączeniu prowadzimy kabel na słupku, u siebie wcisnąłem kabel między zacisk, a blachę znajdujący się w okolicach strzałki ze zdjęcia.
Takie rozwiązanie zapobiegnie uszkodzeniu kabla przy składaniu plastików
* Zabieramy się za składanie
13. Wkładamy żarówki do klosza, wciskamy go na zaciski, przykręcamy wcześniej odkręcone śrubki i zabieramy się za składanie plastików
Najlepiej zrobić, to odwrotnie do wcześniej wykonywanych kroków demontażu naszych plastików
Jak dalej puścicie kabelek, to kwestia jak długi jest kabelek od lampki
Ponieważ moja Mazda posiada tylny spojler sensowniejsze okazało się przytwierdzenie stopa za tylną, prostokątną szybką na klapie bagażnika (blenda?).
Montaż zrobiłem "na oko" (miejsca zrobionych dziurek oznaczone kropkami na zdjęciu końcowym). Ponieważ plastik na tej części klapy okazał się nie dość, że zamocowany na standardowe śrubki to jeszcze sklejony, więc do zrobienia otworów na śrubki posłużył mi korkociąg ze scyzoryka
Nie było to zbyt skomplikowane. Wystarczy siła i wkręcanie jak w korek od wina
Robiąc te dziurki starałem się, aby stop był na środku odnosząc się do krzywizn z obu stron osłonki światła przeciwmgłowego i cofania wewnątrz klapy.
Po robocie wygląda to mniej więcej tak
Wydaje mi się w miarę równo
Mi tam pasuje jak jest
EDIT by Marek: Przeniosłem obrazki na serwer MS aby nie zginęły