mr_t napisał(a):kayo napisał(a):Podobno (tak dowiedziałem się na jednym salonie w niemczech) na lato powinno się zakładać 16" P205/55/R16 a na zimę są 15" – czy to prawda?
To taka sobie teoria. Zależy od stylu jazdy, tego gdzie się jeździ i ile się ma $$$ do wydania.
Jakiej wielkości kola i opony stosuje sie w danym samochodzie zalezy najpierw od tego do jakich zostal zaprojektowany i w tym momencie wazne sa wskazania producenta, a dopiero potem mamy kilka opcji i mozemy dopasowac je do stylu jazdy (mija sie z celem stosowanie za malych lub za duzych kol)
mr_t napisał(a): Chodzi o to że po 1 jeśli na zimę masz węższe opony to ta sama masa rozkłada się na mniejszą powierzchnię przez co lepiej dociążona opona zimowa lepiej się "wgryza" w śnieg. Do tego wyższy profil – lepiej tłumi dziurska, koleiny i takie tam zimowe atrakcje.
dokladnie tak , ale nie do konca. na koleiny wyzszy profil nie koniecznie jest lepszy na pewno lepiej tlumi, ale przy wiekszych predkosciach moze "bujac" samochodem, a to wcale nie jest lepiej. co do dziur czasami jak mamy szersze opony to nie poczujemy dziury bo cala opona ja "zakryje" , wezsza wpadnie w dziure
mr_t napisał(a):Producenci opon mimo tego samego rozmiaru przy zimówkach robią nieco węższe oponki.
To ciekawe, nie zwróciłem nigdy uwagi, cenne spostrzeżenie

mr_t napisał(a):Znów szersza letnia opona zapewnia większą przyczepność na zakrętach, przy hamowaniu, ale i stawia większe opory toczenia.
nie na mokrej nawierzchni, wtedy szerokie opony maja mniejsza przyczepnosc (jest podobnie jak pisales o sniegu)
mr_t napisał(a): Do tego nie zawsze niższy bieżnik oznacza większą przyczepność.
nizszy bieznik oznacza mniejsza przyczepnosc poniewaz jest zuzyty
mr_t napisał(a): Na naszych dziurach niskoprofilówki sprawdzają się przy spokojniejszej jeździe
nie ma sensu zakladac niskich profili jesli jezdzimy spokojnie bo tego nie wykorzystamy zaplacimy sporo wiecej a samochod straci duzo na komforcie i szybciej beda zuzywaly sie elementy zawiszenia i nie tylko. jedyna zaleta niskich profili bedzie atrakcyjniejszy wyglad ale nie w kazdym samochodzie
mr_t napisał(a):No i różnica w cenie – 15 zawsze będą tańsze od 16. Felgi można znaleźć stosunkowo tanio na Allegro. Oponki też – ale używek bym się bał.
w 100% sie zgadzam, ale felg bym nie polecal kupowac na allegro
mr_t napisał(a):W którą stronę większe? Wybierając między 195/65R15, a 205/55R16 na pewno lepiej dziurska będą tłumiły te 1 i na pewno dadzą Ci większy komfort, do tego są tańsze, a dzięki mniejszej szerokości mają mniejsze opory toczenia i samochód będzie mniej palił.
pisalem wyzej, nie w kazdym przypadku wezsze sa bardziej komfortowe. co do oporow toczenia to w bardzo duzej mierze sa zalezne od bieznika (nie tylko od szerokosci), a co do spalania to jest to malo odczuwalne, wychodzi to bardziej teoretycznie niz praktycznie
ja jezdze na pirelli P7 205/50 R17 (takie byly jak kupowalem samochod)