Mazda 3 1.6 BK, przeróbki i zmiany

Mazda3 2003–2008

Postprzez migawka » 14 mar 2018, 16:46

cześć :)
jestem właścicielem Mazdy 3, 1.6 benzyna, 2007 r. <serduszka>

chciałem dokonać przeróbek w swojej mazdzie, czy ktoś ma doświadczenie bądź uwagi w poniższych tematach:
1) wyłączyć sygnał dźwiękowy niezapiętych pasów (wiem, wiem, ale mnie wkurza),
2) włączanie radia bez kluczyka w stacyjce (w poprzednim samochodzie miałem taką możliwość),
3) mam wersję radia z CD player (bez MP3), który nie czyta płyt. płyta czyszcząca niestety nie poradziła sobie z problemem. czy jest jakiś sposób, żeby przywrócić czytnik do życia? wpadłem natomiast na pomysł, żeby na Allegro kupić używaną wersję radia w wersji CD + MP3 i podmienić. czy będzie to działać (np. komputer pokładowy pod klawiszem INFO)?
4) chciałem podłączyć kabelek AUX IN pod klawisz MEDIA – czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie, jakiej długości kabelek kupić i gdzie go wyprowadzić?
5) kierownica (skóra obszywana) jest trochę przetarta, czy zamiana kierownicy na inną (chciałem model skóra, ale bez szycia) jest skomplikowana, i jak przełożeniem z airbaga, podobno są różne jego mocowania,
6) jakie opony letnie polecacie 205/55/R16,
7) ze względu na wiek mazdy zastanawiałem się nad zabezpieczeniem antykorozyjnym spodu podwozia, jakie polecacie rozwiązania i gdzie (Warszawa),
8) czy ktoś może polecić zaufanego mechanika/serwis Mazdy zachodnia część Warszawy (np. który wykonałby powyższe przeróbki)?

trochę tych punktów się zebrało, spisywałem je sobie :) będę wdzięczny, jeśli ktoś się chciałby wypowiedzieć w niektórych z nich, zapraszam papa
Początkujący
 
Od: 13 mar 2018, 16:26
Posty: 11 (4/0)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3, 1.6 Pb, BK Z6 HB, 2007

Postprzez ciaho » 20 mar 2018, 13:12

1.Można wyłączyć. Trzeba przełączyć zegary w menu serwisowe. Tam jest możliwość wyłączenia beepera.
Jak wejść w to menu – jest gdzieś na forum.
2.Można. Do radia są doprowadzone 2 przewody zasilające. Jeden bezpośrednio z plusa, drugi po stacyjce. Trzeba ten drugi odciąć i połączyć z pierwszym.
3.Kup sobie xcarlinka. Najfajniejsza opcja zaraz po wymianie oryginalnego radia na Androida (dość kosztowne, ale bardzo polecam). Miałem xcarlinka kilka lat, fajnie się spisywał. Teraz stacja z Andkiem rządzi. :)
4.Można, ale jak podepniesz xcarlinka, będziesz miał gniazdo w gratisie. ;)
6.To popularny rozmiar opon i większość marek w cenie powyżej 200 pln/szt. jest ok. Wszystko zależy od stylu jazdy. Jak śmigasz na ciężkim pedale, cyrkluj w wytrzymalsze opony i dobre marki. Ja śmigałem na Fuldach, Nokianach, a teraz w jednej z fur założyłem Uniroyal Rainsport i wg mnie do normalnej jazdy są świetne.
Początkujący
 
Od: 17 lut 2012, 11:09
Posty: 28 (1/0)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 3 BK Z6 HB

Postprzez migawka » 22 mar 2018, 17:07

cześć,
dzięki za odpowiedź.
część z punktów mojej długiej listy już rozwiązałem (np. 1 ;) )
mam natomiast pytanie do Ad. 3. Dowiedziałem się, że CD + MP3 były już w nowszych modelach M3 (2009 r.) natomiast są jeszcze wersje 6x CD. Ponieważ i tak muszę zmienić radio (ze względu na niedziałający laser), czy ktoś się orientuje, czy w to miejsce wejdzie wersja radia + 6x CD? <co?>
Początkujący
 
Od: 13 mar 2018, 16:26
Posty: 11 (4/0)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3, 1.6 Pb, BK Z6 HB, 2007

Postprzez Marcis » 22 mar 2018, 17:35

Wejdzie, bo tam jest miejsce na wszystkie radia przewidziane.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2012, 09:48
Posty: 702 (4/15)
Skąd: Łomża
Auto: Mazda 3 GTA 2005 2.0 16V 150KM
Alfa Romeo SW 156 2003 2.0 166KM
Była Mazda 323F BA Red Classic
1.5 16V 1998r.

Postprzez migawka » 22 mar 2018, 21:12

cześć,
może źle sformułowałem pytanie. właściwie powinienem spytać o kable – czy da się je podłączyć do kabli, które są w moim samochodzie.
kupiłem to radio http://allegro.pl/mazda-3-oryginalne-radio-cd-i7213143877.html
Początkujący
 
Od: 13 mar 2018, 16:26
Posty: 11 (4/0)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3, 1.6 Pb, BK Z6 HB, 2007

Postprzez michaskow » 22 mar 2018, 21:31

Tak, podłączysz bez problemu. Od rocznika 2006 radia są podłączane na 2 wtyczki. Jedno do radia a drugie do wyświetlacza.

PS. Mogłeś poszukać sobie radia 6CD + MP3 :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 mar 2015, 22:23
Posty: 68 (1/8)
Skąd: Wrocław/Jasienica Ros.
Auto: Mazda 3 BK 1.6D 90KM 2006r.

Postprzez migawka » 22 mar 2018, 21:50

no właśnie jeden gość, który handluje częściami Mazdy na Allegro, twierdzi że CD + MP3 był w 2009 r., który już nie pasuje do Mazdy I 2007 r.
Początkujący
 
Od: 13 mar 2018, 16:26
Posty: 11 (4/0)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3, 1.6 Pb, BK Z6 HB, 2007

Postprzez michaskow » 22 mar 2018, 22:40

Akurat sam wymieniłem właśnie na takie radio, więc istnieje :) Pojawiło się chyba na sam koniec produkcji, ponieważ panel jest czarny lakierowany. Więc mam najlepszą opcję: obsługa kompa, MP3 i zmieniarka na 6 CD :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 mar 2015, 22:23
Posty: 68 (1/8)
Skąd: Wrocław/Jasienica Ros.
Auto: Mazda 3 BK 1.6D 90KM 2006r.

Postprzez migawka » 22 mar 2018, 23:10

cześć,
czy chcesz powiedzieć, że to radio
http://allegro.pl/mazda-3-lift-hb-08-radioodtwarzacz-radio-i7154703050.html
da się podłączyć kablami i wejdzie do Mazda 3 2007 r. BK, gdzie było radio z grafitowym panelem 1x CD??
proszę o w miarę pilną odpowiedź.
Początkujący
 
Od: 13 mar 2018, 16:26
Posty: 11 (4/0)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3, 1.6 Pb, BK Z6 HB, 2007

Postprzez michaskow » 23 mar 2018, 09:34

Tak, jak najbardziej. To radio niczym się nie różni od grafitowego, oprócz przednim panelem. Ja mam rocznik 2006 i na dowód wrzucam zdjęcie z mojego auta (obecnie mam również wymieniony panel od nawiewu na "piano black") :)

Moje w porównaniu do tego z allegro ma jeszcze zmieniarkę na 6CD ;)
Załączniki
IMAG0747.jpg
Radio 6CD + MP3
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 mar 2015, 22:23
Posty: 68 (1/8)
Skąd: Wrocław/Jasienica Ros.
Auto: Mazda 3 BK 1.6D 90KM 2006r.

Postprzez migawka » 23 mar 2018, 10:22

Ok, dzięki za odpowiedź <spoko> Wycofałem tamten zakup. Szukam MP3 + 6x CD
Początkujący
 
Od: 13 mar 2018, 16:26
Posty: 11 (4/0)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3, 1.6 Pb, BK Z6 HB, 2007

Postprzez michaskow » 23 mar 2018, 10:33

Nie ma problemu :)
Może kupisz samą zmieniarkę i założysz swój panel? Sprawdź tutaj:

Kod: Zaznacz cały
https://www.fox.rzeszow.pl/modul-zmieniarka-6-plyt-cd-mp3-mazda3-bk-2003,4,23898,251839

Kod: Zaznacz cały
https://www.fox.rzeszow.pl/zmieniarka-6-cd-mp3-z-radiem-modul-mazda-3-bk,4,23898,6227
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 mar 2015, 22:23
Posty: 68 (1/8)
Skąd: Wrocław/Jasienica Ros.
Auto: Mazda 3 BK 1.6D 90KM 2006r.

Postprzez migawka » 23 mar 2018, 13:14

dzięki.
zmontowałem sobie zestaw :) : na Allegro znalazłem kompletne radio MP3 + 6CD plus dolny panel klimatyzacji '08 czarny błysk z przesyłką zaledwie kilkadziesiąt zł drożej (od samej zmieniarki).

a orientujesz się może, jak wygląda sprawa z zamontowaniem systemu BOSE? na allegro są komplety po ~400 zł. tu, na 2gim fox'ie było napisane, że nie współpracuje z BOSE. czy to prawda, że BOSE pasuje tylko do niektórych rodzajów radio?
Początkujący
 
Od: 13 mar 2018, 16:26
Posty: 11 (4/0)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3, 1.6 Pb, BK Z6 HB, 2007

Postprzez michaskow » 23 mar 2018, 14:58

Jeżeli chciałbyś wrzucić system BOSE to chyba musisz mieć właśnie cały komplet z radiem, wzmacniaczem i subwooferem zamontować, żeby to dobrze grało. Nigdy nie zgłębiałem tego tematu :)

Może w tym temacie coś znajdziesz:
viewtopic.php?f=470&t=158728

Ja na Twoim miejscu dorzuciłbym jeszcze do radia kabelek AUX za 20zł, żeby móc odtwarzać np muzykę z Spotify z telefonu :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 mar 2015, 22:23
Posty: 68 (1/8)
Skąd: Wrocław/Jasienica Ros.
Auto: Mazda 3 BK 1.6D 90KM 2006r.

Postprzez Janekksc89 » 24 mar 2018, 16:20

Witam, mam problem z radiem jester Nowy nie potrafię znaleść nic w tym temacie, mianowice kupiłem mazdę 3 radio nie działa działa tylko przycisk info i Clock, znalazłem już zamiennik ale różni się numerem fabrycznym
Mój jest br2v 66 arx, a zamiennik jest br2v 66 ar0 czy to będzie grało czy muszę znaleść o takim samym numerze seryjnym?
Początkujący
 
Od: 24 mar 2018, 15:21
Posty: 1
Auto: Mazda 3, 1.6b 2006

Postprzez michaskow » 24 mar 2018, 18:31

Tak na prawdę ważny jest tylko sposób podłączenia radia. Do ok 2006r radia były podłączane jedną wtyczką, natomiast od 2006 dwiema (jedna to radia, druga do wyświetlacza).
Jeżeli masz auto z 2006 roku to prawdopodobnie masz tą drugą opcję. Jak będziesz wymieniał radio to szukaj takiego z przyciskiem Info (bo istnieją z przyciskiem SET), żebyś zachował opcje komputera dotyczące spalania.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 mar 2015, 22:23
Posty: 68 (1/8)
Skąd: Wrocław/Jasienica Ros.
Auto: Mazda 3 BK 1.6D 90KM 2006r.

Postprzez migawka » 25 mar 2018, 11:20

druga rzecz, na jaką zwróć uwagę, to czy jest przycisk MEDIA (pierwszy od prawej). gdy jest ten przycisk, do radia można podłączyć kabelek AUX IN z aukcji internetowych
Początkujący
 
Od: 13 mar 2018, 16:26
Posty: 11 (4/0)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3, 1.6 Pb, BK Z6 HB, 2007

Postprzez migawka » 20 maja 2018, 22:53

cześć,
jaki bagażnik da się zamontować do mojej Mazdy 3, 2007 r, HB? na dachu mam plastikowe, wąskie listwy.
Początkujący
 
Od: 13 mar 2018, 16:26
Posty: 11 (4/0)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3, 1.6 Pb, BK Z6 HB, 2007

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323