Witam
Mam taki problem...
Czasami podczas załączenia biegu wstecznego otwiera się bagażnik.
Włącza się też kontrolka światła przeciwmgielnego oraz gdy wcisnę pedał hamulca..:–)
Może zajrzeć do kabli gdzie wychodzą z auta i łączą się z klapą bagażnika??
Gdzieś jest jakieś spięcie??
Pozdrawiam
samootwierający się bagażnik podczas cofania
Strona 1 z 1
Bardzo dobry pomysł
Od tego bym zaczął .
Od tego bym zaczął .
Trochę to dziwne bo mazda nie miała otwierania bagażnika z pilota ani nic podobnego żeby to zwarcie go otwierało. Tak czy inaczej sprawdź wiązkę pomiędzy klapą a karoserią pod tą gumową uszczelką tam się to lubi przecierać...
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
może i nie miała ale przycisk w klapie jest wbrew pozorom włącznikiem elektrycznym monostabilnym. Mechaniczne otwarcie następuje tylko i wyłącznie po przekręceniu kluczyka. Także zwarcie z powodu przełamania przewodów w wiązce klapy to ewidentna przyczyna opisanego wyżej stanu rzeczy.
Sprawdze te kable na dniach jak przestanie padać...
Chyba takiego wątku na forum jeszcze nie było...
Dzięki i pozdrawiam
Chyba takiego wątku na forum jeszcze nie było...
Dzięki i pozdrawiam
Koniecznie daj znać. Ja mam odwrotnie i tylko kluczykiem mogę otworzyć bagażnik. Zanim padło to przez kilka dni jak naciskałem bębenek to się zapalało 3 światło stop i migała lampka od ogrzewania szyby.
sprawdziłem wszystko ale wygląda ok. żadnych przetarć ...
Dodam, że zauważyłem dzisiaj podczas naciskania na beben i otwierania bagażnika w tradycyjny sposób miga światło stopu i ta kontrolka od świateł przeciwmgielnych...gdzieś pewnie jest jakieś przebicie ale gdzie...ja stawiam na ten mechanizm od bebenka....zrobiłem kilka fotek
Dodam, że zauważyłem dzisiaj podczas naciskania na beben i otwierania bagażnika w tradycyjny sposób miga światło stopu i ta kontrolka od świateł przeciwmgielnych...gdzieś pewnie jest jakieś przebicie ale gdzie...ja stawiam na ten mechanizm od bebenka....zrobiłem kilka fotek
Usterka jak jest to pod tą czarną gumą widoczną na ostatnim zdjęciu.
MazdaLublin napisał(a):Usterka jak jest to pod tą czarną gumą widoczną na ostatnim zdjęciu.
Właśnie chciałem tego nie rozbierać ale zajrze jutro..
Jak mogę ta gumę ściągnąć tak żeby jej nie uszkodzić??
Możesz rozpiąć wszystki wtyczki w klapie i wyciągnąć instalacje nieco z klapy
Wtedy będziesz mógł przesunąć tę gume i sprawdzić kable pod nią.
Wtedy będziesz mógł przesunąć tę gume i sprawdzić kable pod nią.
Witam
Problem rozwiązany!!!!! :–)
Faktycznie były kabelki przetarte tak jak kolega MazdaLublin sugerował.
Odpiąłem okablowanie i wysunąłem trochę z klapy żeby tą gumę przesunąć do góry.
Dziękuję i pozdrawiam
Problem rozwiązany!!!!! :–)

Faktycznie były kabelki przetarte tak jak kolega MazdaLublin sugerował.
Odpiąłem okablowanie i wysunąłem trochę z klapy żeby tą gumę przesunąć do góry.
Dziękuję i pozdrawiam
phyrz napisał(a):Miałem identyczne objawy, winna okazała się wiązka w gumowym peszlu, poprzecierane kable.
tak jak u mnie
Strona 1 z 1