wyświetlanie nazwy stacji radiowych (RDS)– trójkąty

Mazda3 2008–2013

Postprzez clicer » 18 paź 2017, 08:29

Witam serdecznie,
te piękne auto (mazda 3 II, r. 2009) zakupiły na początku tygodnia, więc są to moje pierwsze początki życia z mazdą... ;)
Mam problem taki że na wyświetlaczu gdzie jest wyświetlana nazwa stacji radiowej zamiast nazwy wyświetlają się trójkąciki. Gdy zmieniam głośność, bądź odpalam z płyty to informacje są prawidłowo wyświetlane. Na Wyświetlaczu z prawej strony mam właśnie te trójkąty, a na lewym wyświetlaczu gdy przejdę do wyświetlania radia to przy każdym numerku gdzie powinna myć nazwa stacji radiowej jest pusto lub jakaś literka.
Chciałbym wspomnieć że samochód został z Niemiec sprowadzony i jestem pierwszym właścicielem w PL.

w Razie potrzeby mogę załączyć screen z problemem.
Początkujący
 
Od: 18 paź 2017, 08:10
Posty: 2
Auto: mazda 3 II hatchback, 2.0 benzyna, r. 2009

Postprzez airbob » 7 gru 2017, 14:12

No to wrzuć te zdjęcia.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1439 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez Fest3r » 8 sty 2018, 19:39

Witam,

Mam dokładnie ten sam problem w mojej świeżo zakupionej maździe 3 z 2009 r.
Załączam zdjęcie wyświetlacza i proszę o pomoc ;)
Załączniki
DSC_1262.JPG
Początkujący
 
Od: 8 sty 2018, 19:27
Posty: 3
Auto: M3 BL, 1.6B, 2009r.

Postprzez airbob » 9 sty 2018, 00:28

A pozostałe objawy masz tak samo jak poprzednik ?
Temat chyba nowy i jak do tej pory nie rozwiązany, poprzednik nie uzyskując rozwiązania na tacy, olał forum i nawet nie udostępnił zdjęć. Nie wspomniał też czy rozwiązał problem.

Jeśli informacje o głośności (na tym samym polu wyświetlacza) są wyświetlane poprawnie to raczej nie będzie problem w module wyświetlaczy a w module tunera, który wysyła te informacje.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1439 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez Fest3r » 9 sty 2018, 21:27

Na pewno nie jest to problem samego wyświetlacza dlatego, że wyświetla on dobrze inne komunikaty.
Dziwne jest też to, że na pierwszej stacji (w tym wypadku rmf fm) wyświetla normalnie tekst DRS a na pozostałych już nie, wcześniej poprawnie wyświetlał RDS z radia zet.
Zastawia mnie to czy może to mieć jakiś związek z tym, że nie mam polskiego menu?
Auto też zostało sprowadzone z Niemiec.
Początkujący
 
Od: 8 sty 2018, 19:27
Posty: 3
Auto: M3 BL, 1.6B, 2009r.

Postprzez Artanis02 » 27 sty 2018, 04:09

Nie jest to problemu braku polskiego menu, też mam egzemplarz z Niemiec i wszystko działa poprawnie.
Odwiedziłbym jakiś serwis Mazdy, ale przed tym zresetował wszystko wypinając akumulator(y).
Pozdrawiam
Forumowicz
 
Od: 29 sty 2017, 12:23
Posty: 59 (1/0)
Auto: Mazda3 BL 2009 2.0 151KM

Postprzez clicer » 1 lut 2018, 10:24

Może nie tyle że olałem forum co zapomniałem, gdyż sam długo czekałem na odpowiedź jakąkolwiek ;)

U mnie błąd przestał występować po naprawie u mechanika, ps.– mechanik robił zupełnie co innego i na pewno odłączał 2 akumulatory. Związku z tym moje przypuszczenia że radio się zrestartowało i już nie generuje takich problemów.
Początkujący
 
Od: 18 paź 2017, 08:10
Posty: 2
Auto: mazda 3 II hatchback, 2.0 benzyna, r. 2009

Postprzez Fest3r » 24 lut 2018, 15:22

Po odłączeniu akumulatora problem sam się rozwiązał, widocznie radio się zresetowało i teraz wszystko działa tak jak trzeba.
Dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie tematem ;)
Początkujący
 
Od: 8 sty 2018, 19:27
Posty: 3
Auto: M3 BL, 1.6B, 2009r.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 3 / 323