Mazda2 DY 1.4i Problem z odpalaniem podczas upałów

Mazda2 2002–2007

Postprzez dominick91 » 2 lip 2016, 12:36

Witam, jestem posiadaczem "dwójeczki" w benzynie. Ostatnio podczas upalnych dni mam spore problemy z odpaleniem auta. Dopiero na wciśniętym pedale gazu auto zwiększa obroty, co pozwala na rozruch silnika. Zauważyłem również podczas tankowania, że otwierając wlew paliwa, do środka "wsysa" powietrze (wytwarza się podciśnienie w baku), mimo że z reguły jeżdżę z pełnym zbiornikiem benzyny (instalacja gazowa). Podobne problemy miałem już w zeszłym roku, ustały wraz z nadejściem jesieni i znów pojawiły się w zeszłym tygodniu.
Czy spotkał się ktoś z taką przypadłością?
Początkujący
 
Od: 2 lip 2016, 12:05
Posty: 8 (0/1)
Auto: Mazda2 1.4 i 16V (80KM) 2006

Postprzez Mr_Bartek » 2 lip 2016, 12:40

Sprawdzane były błędy komputera? Było coś?
Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery.
Avatar użytkownika
Koordynator Witryny
 
Od: 7 kwi 2014, 12:44
Posty: 2441 (74/114)
Auto: Mazda6 Tamura ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Postprzez dominick91 » 2 lip 2016, 13:02

Auto użytkuje od 5 lat, nie wyskakiwały żadne błędy jeśli o to chodzi.
Początkujący
 
Od: 2 lip 2016, 12:05
Posty: 8 (0/1)
Auto: Mazda2 1.4 i 16V (80KM) 2006

Postprzez kacbuch323f » 21 lip 2016, 19:34

Czy problem został rozwiązany? Jeśli tak co było przyczyną. Tata ma ten sam problem :(
Początkujący
 
Od: 21 lip 2016, 19:30
Posty: 1
Auto: Mazda 323f 1.5 16v 90km Z5 1995r produkcji, kolor nadwozia Green Lady

Postprzez dominick91 » 6 sie 2016, 10:58

Niestety nie, przy obecnej pogodzie (do 20 °C) nie aż ma takich problemów z odpalaniem... Obecnie walczę z pompą wspomagania (głośno pracuje)– najpewniej wina leży w oponach o niższym profilu, pompa szybciej się "zmęczyła".
Początkujący
 
Od: 2 lip 2016, 12:05
Posty: 8 (0/1)
Auto: Mazda2 1.4 i 16V (80KM) 2006

Postprzez dominick91 » 27 cze 2017, 19:13

@update

Diagnostyka komputerowa wskazuje na "błąd czujnika położenia przepustnicy". Przesłona nie ma luzów, na razie wyczyszczę ją z nagaru i zobaczę czy problem nadal się pojawia.
Początkujący
 
Od: 2 lip 2016, 12:05
Posty: 8 (0/1)
Auto: Mazda2 1.4 i 16V (80KM) 2006

Postprzez skocio » 29 cze 2017, 13:03

"Dopiero na wciśniętym pedale gazu auto zwiększa obroty, co pozwala na rozruch silnika" – ja tak miałem jak pompa paliwa nie podawała benzyny podczas rozruchu. Pedał do oporu i odpalała, czasem rzuciła troszkę dymu z rury. Miałem tak łącznie z 5 przez okres użytkowania, więc nic z tym nie robiłem.

"do środka "wsysa" powietrze (wytwarza się podciśnienie w baku)," – to normalne. Szczególnie, jak bak rzadko jest otwierany (np. przy LPG). Niezależnie czy bak jest pełny czy pusty, to tak się zdarza. Bak zapewne otwierasz na wyłączonym silniku, więc pompa nie pracuje i nie wyrównuje ciśnienia.

Także ja obstawiam problem z pompą paliwa ;)
Forumowicz
 
Od: 5 lip 2013, 18:19
Posty: 52 (0/3)
Auto: Mazda 121 DB
1.3 KAT 1994
Mazda 2 DY 1.4 2004

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 2 / 121