Mazda nie odpala

Mazda2 2002–2007

Postprzez onegai82 » 12 sie 2017, 18:12

Witam wszystkich.
Mam taki problem z moją Madzią, w czasie jazdy wyrzuca mi błąd aec auto gaśnie miga kontrolka od immobiliser i słychać cykanie przekaźnika w schowku. Przekaźnik dobry podmieniany na inne. Błędy na komputerze: za niskie napięcie w instalacji elektrycznej pojazdu, immobiliser pats- nie otrzymany sygnał z nadajnika, czujnik prędkości pojazdu, monitorowanie procesora modułu sterowania szyny paliwowej. Z góry dziękuję za pomoc.
Początkujący
 
Od: 7 kwi 2016, 09:05
Posty: 16 (5/0)
Auto: mazda 2 1,25benzyna

Postprzez onegai82 » 13 sie 2017, 18:54

Może chociaż ktoś ma schemat przekaźników w schowku do mazdy2 1.25? Prosiłbym bardzo
Początkujący
 
Od: 7 kwi 2016, 09:05
Posty: 16 (5/0)
Auto: mazda 2 1,25benzyna

Postprzez Paweł_Radom » 13 sie 2017, 19:27

Podaj numery błędów
Podaj 8 pierwszych znaków VIN
Forumowicz
 
Od: 28 cze 2013, 22:06
Posty: 166 (11/8)
Skąd: Radom
Auto: Moje czarne:
Mazda 3 2004 2.0 Benzyna
Mazda 5 2009 2.0 LPG/Benzyna
Honda Civic 2009 1.8 Benzyna

Postprzez onegai82 » 14 sie 2017, 08:55

Vin:JMZNB2WP
Błędy:
P0562
B1681
P2107
P1500
W schowku słychać bardzo szybkie cykanie przełącznika które później ustaje auto nie odpala nie kreci rozrusznik
Początkujący
 
Od: 7 kwi 2016, 09:05
Posty: 16 (5/0)
Auto: mazda 2 1,25benzyna

Postprzez Paweł_Radom » 14 sie 2017, 10:46

P0562 – [PCM] Battery voltage low input, więc to możemy pominąć

B1681 – SECURITY LIGHT 11, DTC B1681/B1681/P1260 [IMMOBILIZER SYSTEM (ADVANCED KEYLESS AND START SYSTEM)] , dla tego błędu Mazda nie opisała manuala dla wersji Mazda 2

P2107 – Throttle valve actuator control module processor error, Błąd przepustnicy trzeba ją przeczyścić –
https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 07800.html

P1500 – Vehicle speed signal – dla tego błędu Mazda nie opisała manuala dla wersji Mazda 2

Także jak widać najważniejszy błąd to B1681.
Dla Mazdy 2 DY nie znalazłem manuala z opisem tego błędu. Za to występuje on Mazdzie 6
Kod: Zaznacz cały
https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_eng/mazda6/20050404102226/html/id0902i8914200.html

Ale jak widzisz sugerują sprawdzenie wtyczek. Pewnie masz inne wtyczki.
Poszukam jeszcze czy nie mam gdzie opisu PCM z rozpiską wtyczek.
Albo jeszcze może być brak komunikacji pomiędzy sterownikiem a anteną

Dopisano 14 sie 2017, 11:47:

Dobra,
Znalazłem schematy elektryczne dla Mazda 2 DY. Trzeba zainstalować plugin DJVU aby móc go obejrzeć
Kod: Zaznacz cały
https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_eng/mazda2/20071218215216/html/E_55711E_0_00000_0001_DJV.html
Forumowicz
 
Od: 28 cze 2013, 22:06
Posty: 166 (11/8)
Skąd: Radom
Auto: Moje czarne:
Mazda 3 2004 2.0 Benzyna
Mazda 5 2009 2.0 LPG/Benzyna
Honda Civic 2009 1.8 Benzyna

Postprzez onegai82 » 14 sie 2017, 15:25

Dzięki wielkie
Początkujący
 
Od: 7 kwi 2016, 09:05
Posty: 16 (5/0)
Auto: mazda 2 1,25benzyna

Postprzez Lutek65 » 20 lis 2017, 12:29

Witam! Podepnę się pod temat. Moja 2/2004 ,benzyna też ciężko się uruchamia jak jest zimna (długo stoi nie uruchamiana). Dzieje się tak w okresie jesiennym i zimowym. Objawy są takie; po przekręceniu kluczykiem na rozruch nie słychać (może ja nie słyszę) wyskakującego bendiksa w rozruszniku. Natomiast wskazówki szybkościomierza i obrotomierza wychylają się na maksa i wracają do zera po cofnięciu kluczyka. Dzieje się tak 2-3 razy. Przeważnie za trzecim razem zaskakuje silnik. Ostatnio miałem tak na ciepłym naładowanym akumulatorze. Czy ktoś z was miał taką przygodę?. Czy to może być wina rozrusznika, szczotek, itp. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Początkujący
 
Od: 11 lis 2014, 11:45
Posty: 17
Auto: Mazda 2 DY, 1,25 B, 2004r

Postprzez kacpi » 20 lis 2017, 15:05

A akumulator na pewno sprawny? Co prawda w innym aucie, ale objaw ze wskazówkami (wychylenie do maksa i powrót) miałem przy rozładowanym akumulatorze. Masz możliwość sprawdzenia na innym akumulatorze?
Forumowicz
 
Od: 12 sie 2015, 00:22
Posty: 53
Auto: Mazda 2 DY 1,25 2003

Postprzez Lutek65 » 20 lis 2017, 15:46

Pisałem,że wyniosłem z domu ciepły ,naładowany akumulator- rok temu kupiony. więc to nie jego wina. Być może zaśniedziałe styki, lub szczotki w rozruszniku.
Początkujący
 
Od: 11 lis 2014, 11:45
Posty: 17
Auto: Mazda 2 DY, 1,25 B, 2004r

Postprzez kacpi » 20 lis 2017, 16:11

Tego, że kupiony rok temu nie napisałeś. ;) W takim razie akumulator raczej można wykluczyć. Zostaje tak jak piszesz rozrusznik.
Forumowicz
 
Od: 12 sie 2015, 00:22
Posty: 53
Auto: Mazda 2 DY 1,25 2003

Postprzez Lutek65 » 20 lis 2017, 20:49

Dzięki za zainteresowanie. Jak naprawię/usunę usterkę to napiszę. Pozdrawiam.
Początkujący
 
Od: 11 lis 2014, 11:45
Posty: 17
Auto: Mazda 2 DY, 1,25 B, 2004r

Postprzez Lutek65 » 23 lis 2017, 12:41

Witam! Rozrusznik naprawiony- wymiana tulejek + konserwacja.
Pod maską odkryłem puszkę z przekaźnikami i poruszałem nimi -góra, dół. Wskazówki szybkościomierza i obrotomierza już się nie wychylały na maksa. Zobaczymy jak postoi kilka dni w niskiej temperaturze i jakie będzie uruchamianie. Mam nadzieję,że będzie OK. Pozdrawiam.
Początkujący
 
Od: 11 lis 2014, 11:45
Posty: 17
Auto: Mazda 2 DY, 1,25 B, 2004r

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 2 / 121