Jeżdżąc mx-6 z tempomatem czy Leonem jest to bardzo fajna i czasami przydatna rzecz, więc postanowiłem coś takiego zaadoptować do mojej BA
Krok po kroku obsługa tegoż jakże dogodnego urządzenia, który utrzymuje stałą prędkość samochodu, dzięki czemu nasza prawa noga może odpocząć.
1. Aby uaktywnić tryb "cruise" – tempomat wciskamy przycisk na konsoli CRUISE MAIN zapali się lampka na konsoli. Producent pisze aby odczekać ok 5s. Ok jedziemy dalej...
2. Prędkość minimalna z jaką musimy jechać aby uaktywnić tempomat to 25mph – 40km/h.
3. Jeżeli już jedziemy z prędkością powyżej 25mph / 40km/h przekręcamy ku dołowi lub naciskami przycisk na kierownicy z napisem SET (coast) – NIE! Przytrzymujemy go, tylko raz przekręcamy / naciskamy i puszczamy (system nie zadziała jak przyśpieszamy).
4. W tym samym momencie puszczamy pedał gazu o ile on sam lekko nie uciekł nam z pod nogi.
Zwiększanie prędkości tempomatem.
1. Przekręcamy ku górze lub wciskamy przycisk na kierownicy oznaczony napisem ACCEL (resume).
2. Przytrzymujemy aby przyśpieszać. Osiągnąwszy satysfakcjonującą nas prędkość puszczamy przycisk. Możemy także przekręcić / nacisnąć przycisk jeden raz aby zwiększyć prędkość o 1mph / 1km/h.
Zmniejszanie prędkości następuje przekręcając w dół / wciskając przycisk COAST (set). Resztę robimy jak przy przyśpieszaniu.
Wyłączenie tempomatu:
1. Naciskamy przycisk CRUISE MAIN – gaśnie lampka na konsoli.
2. Wciskamy lekko pedał hamulca. W manualu możemy także wcisnąć sprzęgło.
3. Przerzucamy skrzynię w tryb Neutral (Automatyczna Skrzynia Biegów).
4. System wyłączy się automatycznie gdy prędkość spadnie poniżej 9mph 15km/h.
Jeżeli zwolniliśmy (ale nie poniżej 25mph / 40km/h) możemy powrócić do ostatniej zapamiętanej prędkości. Wystarczy przekręcić ku górze / wcisnąć przycisk (nie przytrzymywać) RESUME (Accel). Czyli w mieście może się to nie udać (ograniczenia) ale na autostradzie zadziała.
Dawcą jest mx-6 GE KL
Potrzebne części:
– komp tempomatu
– wiązka
– czujnik na pedale hamulca + kostki z mx-6
– Cruise Actuator czyli element wykonawczy
– przyciski na kierownicy
– włącznik tempomatu
Próbując pojąć zawiłość kabli używałem kilku schematów z:
– Mazda_626_MX-6_Naprawa_instalacji_elektrycznej_1992-1997r_EN (sekcja Q)
– Mazda_626_MX-6_Schemat_polaczen_1992-1997r_EN
–

oraz schemat podłączeń w komputerze KF schematy z działu nr B-3a, B-3b, B-3c
Niestety są pewne błędy(schematy pod FS), więc niedługo narysuje własne schematy
Na chwilę obecną mam ogarnięte wszystkie kostki i połączenia elektryczne jak były w wiązkach z dawcy
O kolejnych postępach będę informować